Ylämaankarja – Highland Cattle

Ylämaankarja, Highland Cattle, on skotlantilainen naudan alkuperäisrotu.

Sen ominaispiirteitä ovat suuret näyttävät sarvet ja paksu kaksinkertainen karvapeite. Rotu on erittäin karaistunut ja elää vuoden ympäri ulkona laitumella toteuttaen omaa luonnollista käyttäytymistä ja naudalle tyypillistä laumahierarkiaa.

Ylämaankarjan karuissa oloissa kehittynyt ruoansulatus kykenee hyödyntämään luonnon tarjoamat ravinteet tehokkaasti hyväkseen. Näin ollen nautoja voidaan laiduntaa karuillakin luonnonlaitumilla, hakamailla ja joutomailla. Lihantuotannon lisäksi ylämaankarjaa voidaan käyttää myös perinnebiotooppien ja kulttuurimaisemien maisemanhoidossa.

Karjan kasvu on hidasta, kehitys vasikasta teuraspainoiseksi kestää noin 2-3 vuotta. Vastineeksi ylämaankarjan emo on pitkäikäinen; se tuottaa vasikan vuosittain keskimäärin 15 vuoden ajan.

Ruokinta perustuu karkearehun ja kivennäisten käyttöön, viljaa ylämaankarja ei tarvitse. Liha on vähärasvaista ja vähäkolesterolista, ja siinä on enemmän rautaa ja proteiineja suhteessa maitorotuisen naudan lihaan. Maku on täyteläinen ja riistamainen.

Lisätietoja lihan ominaisuuksista ja ravintosisällöstä löytyy osoiteesta http://www.highlandcattle.fi/lihan-ominaisuudet

​YLÄMAANKARJAN KARVAPEITE JA VÄRIT

Perinteisesti highland-naudan värityksestä puhuttaessa tulee mieleen ylväs, punaruskea komeasarvinen yksilö, mutta tiesitkö että kaikkein alkuperäisin ylämaankarjan karvapeitteen väri onkin musta?

Haikuilla on kehittynyt tiheä kaksinkertainen karvapeite ja niillä on muita lehmärotuja paksumpi nahka. Yhdessä nämä suojaavat eläintä erilaisilta keliolosuhteita ja lämmönvaihteluilta.Kesäksi turkki ohenee merkittävästi, mikä edesauttaa viihtymistä myös lämpimissä oloissa.

Ylämaankarjan turkki on erinomainen eriste ja rotu onkin erinomaisen karaistunut laiduntaja. Highland tarvitsee suojaa vain kovimpia myrskyhuippujen  vaimentamiseen. Tähän riittävät maaston muodot, puusto tai vastaavat katvealueet, myös kevyehköt katokset käyvät hyvin.

Ylämaankarjan virallisia värejä ovat punainen, musta, keltainen, dun eli harmahtava, brindle eli punakeltainen mustin juovin, parti colour eli laikukas sekä valkoinen. Turkin väri muuttuu usein eläimen kasvaessa ja lopullinen väri voi ilmetä vasta 3-vuotiaalla naudalla.

YHDISTYSTOIMINTAA – SHCC RY

Ylämaankarjan kasvattajien oma yhdistys, Suomen Highland Cattle Club ry. (SHCC ry) perustettiin huhtikuussa 1997. Yhdistyksen tavoitteena on lisätä highland cattle-rodun tunnettavuutta, edistää ja tukea kasvatustoimintaa Suomessa sekä toimia kasvattajien valtakunnallisena yhdyssiteenä.